Skip to content

Historia

Kontiolahden Reservinaliupseerien perustamispäivä on 26.4.1959, jolloin perustamiskokous pidettiin Suojatalolla. Läsnä oli 7 henkilöä. Yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin mv. Eero Takkunen ja sihteeriksi mv. Onni Räsänen.

 Vuonna 1961 perustettiin naisjaosto, mutta se lakkautettiin 2000-luvun alussaKuva 006.

1970-luvulla alkoi näkyä suurten ikäluokkien mukaantulo yhdistyksen toiminnassa, joka lisäsi yhdistyksen jäsenmäärää.

1980-luvulla alkoivat toiminnot laajentua, mukaan tulivat retket, valatilaisuudet, kotiuttamisjuhlat, jotokset, illanvietot ja veteraanijuhlat.

Yhdistys hankki oman lipun, joka vihittiin käyttöön Kontiolahden vapaa-aikatalolla 8.11.1987.

Seuraavalla vuosikymmenelläalkoivat maanpuolustuksen osalta vapaammat tuulet. Yhdistyksen nimi muutettiin muotoon Kontiolahden Reserviläiset Ry. Jäsenmäärä liki tuplaantui.

1990-luvun lopulla alkoivat yhdessä reserviupseerien kanssa toteutetut sotahistorialliset matkat sotavuosien taistelupaikoille. Tutuksi ovat tulleet mm. Rukajärvi, Siiranmäki, Tali-Ihantala, Ilomantsi, Kiestinki, Uhtua, Liebau, Sortavala, Syväri ja Valkeasaari.

Vuonna 2002 järjestettiin ensimmäisen kerran valtakunnallinen jotos ”Pyymäen pyräys”, jossa mitataan reserviläisten maasto- ja sotilastaitoja. ”Pyymäen pyräyksestä” on tullut jokavuotinen perinne ja se järjestetään yhdessä reserviupseerien kanssa.

2000-luvun alussa yhdistys on valittu kahtena vuonna peräkkäin piirin malliyhdistykseksi, perusteena tähän on ollut yhdistyksen jäsenistölleen tarjoama monipuolinen toiminta.

Vuonna 2012 elokuussa järjestettiin Pohjois-Karjalassa Onttolan ampumaradalla reserviläisten SM ampumamestaruuskilpailut, Kontiolahden Reserviläiset olivat silloin mukana vahvasti kilpailujen järjestelyissä, sekä toimitsijatehtävissä.

Viime vuosina Kontiolahden Reserviläiset Ry on järjestänyt kaikille Pohjois-Karjalan reserviläisille tarkoitettuja suuren suosion saaneita ampumapuulaaki-kilpailuja, niitä on pidetty sekä ulko-, että sisäradoilla.

Mukaan toimintaan on myös tullut kesäinen, kaikille Pohjois-Karjalan reserviläisille tarkoitettu tutustumisretki, johonkin mielenkiintoiseen paikkaan. Vierailukohteina ovat olleet Satakunnan lennosto Pirkkalassa ja Raatteentien taistelupaikat Suomussalmella.